facebook twitter

16, 17, 18 i 20 de maig de 2017 a la plaça del Museu de Lleida, Carrer del Sant Crist, 1, Lleida

16/05/2017

Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, el Museu de Lleida organitza un seguit d'activitats gratuites als seus visitants.


El Dia Internacional dels Museus (DIM) se celebra anualment el 18 de maig. És un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977, que té com a objectiu conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de les societats.


L’edició d’enguany està dedicada al tema Museus i històries punyents: Dir allò que no es pot explicar als museus, tot reconeixent el paper que juguen els museus com agents pacificadors de les relacions entre els diferents pobles del món. També posa de relleu com l’acceptació d’un passat incòmode i dolorós és el primer pas per imaginar un futur comú en el marc de la reconciliació.


El tema pretén posicionar als museus com a centres que possibiliten poder entendre els fets incomprensibles dels episodis dolorosos de la humanitat, doncs com a institucions dipositàries de la memòria dels pobles fomenten la reflexió crítica i el diàleg conciliador del passat mitjançant la mediació, la transmissió de valors universals i la pluralitat de punts de vista expressats a partir de les seves col•leccions.


Amb motiu del DIM, gran part dels equipaments museístics catalans organitzen un seguit activitats que tenen lloc el mateix 18 de maig i/o en dies anteriors i posteriors a aquesta data, ja sigui en forma d'esdeveniments puntuals com programacions que poden durar tota una jornada o varis dies. Catalunya compta avui amb 112 museus registrats i 396 col•leccions obertes al públic, a més de les seus que alguns d'aquests centres tenen repartides pel país, arribant a la xifra total de 622 equipaments museístics.


Els esdeveniments més atractius i populars del DIM són les jornades de portes obertes que els museus ofereixen de forma gratuïta als seus visitants; així com la celebració de la Nit dels Museus, una iniciativa del Consell d'Europa, durant la qual diversos museus del país obren les portes més enllà del seu horari habitual i passada la mitjanit amb una extensa programació d'activitats. Enguany la Nit dels Museus se celebra el dissabte 20 de maig. Altres accions destacades del DIM són les recreacions històriques, les conferències, les visites guiades, els concerts o els tallers.


Text: Departament de Cultura. Dia internacional dels Museus


Programa de les activitats al Museu de Lleida


Dimarts 16 de maig, a les 19 h Conferència: “Refugiats, perquè? Conflictes, drets humans i descalçaments”, a càrrec de Jordi Armadans, director de la Fundació per la Pau. Col•labora: Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida


Dimecres 17 de maig, a les 19 h Conferència: “Sufriendo en silencio”, a càrrec de Carole Alfarah, fotògrafa siriana independent, premi Arab Media Award on Child Rights d’Unicef.


Dijous 18 de maig Dia Internacional dels Museus Portes Obertes de 10 a 14 h i de 16 a 18 h DIM i Nit dels Museus “Memòries Compartides”


Dissabte 20 de maig Nit dels Museus Partint del lema d’enguany del Dia Internacional dels Museus, “Museus i històries punyents: dir allò que no es pot explicar als museus”, us proposem un recorregut per cinc obres del museu i la seva relació amb alguns dels conflictes actuals.


A més, la plaça del museu acollirà una mostra d’entitats que treballen en cooperació i solidaritat amb persones desplaçades, migrades i refugiades.


També hi haurà la projecció d’un documental durant tota la nit i una acció participativa. Visites comentades de 20 a 22 h Portes Obertes de 20h a 24h Col•laboren: Coordinadora d’ONGD i aMS de Lleida, Cercle d’Amics del Museu de Lleida, Servei d’Educació de l’Ajuntament de Lleida i Arts de Ponent


El teu correu electrònic
febrer 2018
Dl.Dm.Dx.Dj.Dv.Ds.Dg.
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728